Ingredience těsto:
Puding:
Postup přípravy:
Pokud použijeme čerstvé droždí, rozdrobíme ho do 150 ml vlažného mléka, přidáme půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme mouku, sůl, cukr a sušené droždí nebo připravený kvásek. Přidáme vlažné mléko (při použití kvásku pouze 150 ml), vejce a změklé máslo.
Ze surovin vypracujeme vláčné, lesklé těsto, které se nelepí. Přikryté dáme vykynout do dvojnásobku, trvat to bude asi hodinu.
Mezitím připravíme plech a vymažeme ho máslem.
Vykynuté těsto dáme na vál, prohněteme a tvoříme z něj pásy cca 3 cm široké, trošku je rukou natáhneme. Pásy krájíme na kousky, které vkládáme na plech.
Když je plech plný, zapneme troubu na 180 °C. Buchtičky necháme ještě cca 10 minut vykynout, poté pomažeme rozpuštěným máslem a dáme do trouby péct. Pečeme do zlatova.
Připravíme pudink. Do hrnce nalijeme 500 ml mléka, přidáme cukr a přivedeme k varu. Ve 150 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek a jakmile se mléko v hrnci začne vařit, vlijeme ho do něj.
Za stálého míchání vaříme, dokud nezačne pudink mírně probublávat. Následně stahujeme z plotny.
Hotové buchtičky dáme na talíř a poléváme pudinkem.
Mateřská škola Větrov
Křižíkova 1288
506 01 Jičín