Fulltextové vyhledávání 2.0

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
28 29 30
SLUNÍČKA - Čarodějnické dopoledne
KOŤATA - Muzikoterapie
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14
KOŤATA - Výlet do Hradeckých lesů
15
Přijímací řízení pro školní rok 2025/2026
16 17 18
19
KOŤATA - Sférické kino
20 21 22
VČELIČKY - Canisterapie
SLUNÍČKA - Canisterapie
23
KOŤATA - Divadlo ZŠ v Robousích
24 25
26
Zahradní slavnost
Zahradní slavnost -
27 28
KOŤATA - Divadlo Drak v HK
29 30 31 1
Drobečková navigace

Úvod > Školní jídelna > Větrovský receptář > Obědy > Dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky



Dukátové buchtičky

Ingredience těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 sušené droždí (nebo 20 g čerstvého)
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce másla
  • 300 ml mléka (podle potřeby)
  • 1 vejce
  • máslo na vymazání plechu a pomazání těsta

Puding:

  • 650 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 4-5 lžic cukru krupice

Postup přípravy:
Pokud použijeme čerstvé droždí, rozdrobíme ho do 150 ml vlažného mléka, přidáme půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme mouku, sůl, cukr a sušené droždí nebo připravený kvásek. Přidáme vlažné mléko (při použití kvásku pouze 150 ml), vejce a změklé máslo.
Ze surovin vypracujeme vláčné, lesklé těsto, které se nelepí. Přikryté dáme vykynout do dvojnásobku, trvat to bude asi hodinu.
Mezitím připravíme plech a vymažeme ho máslem.
Vykynuté těsto dáme na vál, prohněteme a tvoříme z něj pásy cca 3 cm široké, trošku je rukou natáhneme. Pásy krájíme na kousky, které vkládáme na plech.
Když je plech plný, zapneme troubu na 180 °C. Buchtičky necháme ještě cca 10 minut vykynout, poté pomažeme rozpuštěným máslem a dáme do trouby péct. Pečeme do zlatova.
Připravíme pudink. Do hrnce nalijeme 500 ml mléka, přidáme cukr a přivedeme k varu. Ve 150 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek a jakmile se mléko v hrnci začne vařit, vlijeme ho do něj.
Za stálého míchání vaříme, dokud nezačne pudink mírně probublávat. Následně stahujeme z plotny.
Hotové buchtičky dáme na talíř a poléváme pudinkem.